13 Septembrie zi cu ghinion. Ce nu ai voie sa faci mâine VINERI 13 SEPTEMBRIE

Ziua de vineri 13 este în credința populară (Triskaidekafobie), o zi fatală în care se petrec nenorociri. Persoanele superstițioase nu au curajul în această zi ghinionistă, să întreprindă nimic, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie.

Apare atunci când a 13-a zi a lunii în calendarul gregorian cade într-o vineri. Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate să apară de trei ori în același an[1], de exemplu în 2015, data de 13 în zi de vineri, a fost în februarie, martie și noiembrie.

Superstiția zilei de vineri 13 își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv Marele Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, pe data de vineri 13 octombrie 1307.

Ziua cu ghinion se consideră a fi confirmată atunci când cuiva i s-a întâmplat în această zi o nenorocire, ca de exemplu un accident rutier. După o investigație a clubului auto german ADAC, s-a prezentat o statistică a accidentelor rutiere a anului 2000, și anume în zilele de vineri 13 au avut loc 894 de accidente în timp ce media accidentelor în celelalte zile era de 975.

Superstitiile zilei de 13!

Se spune ca cifra 13 le este benefica celor din zodia Pestilor si a Scorpionilor, in general celor care se afla in semne de Apa. Si celor din zodia Taurului, Capricornului si Varsatorului cifra 13 le aduce noroc. Cifra 13 este cea mai de temut cifra din numerologie, cu toate ca se pare ca unora le aduce foarte mult noroc.

In antichitate cifra 13 nu era prea indragita caci venea dupa cifra 11 care insemna elevare spirituala si dupa cifra 12, care reprezenta cifra perfectiunii, deci cifra 13 simboliza distrugerea perfectiunii si a spiritului.

Calendarul mayas este divizat dupa cifra 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni si 13 zodii.

Geneza a avut loc in 7 zile si 6 nopti, deci iarasi cifra 13.

Piramida de pe dolarul american contine 13 straturi, sunt 13 litere si 13 cifre, cam toate simbolurile pe bancnota americana sunt intr-o succesiune de 13. Cu toate acestea tot americanii, unii dintre ei, nu accepta sa lucreze in aceasta zi, altii nu mananca in restaurate, iar unii refuza vehement sa stabileasca data nuntii in aceasta zi.

13 este ziua in care au fost arestati Cavalerii Templieri, in 1307. In 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug. Se pare ca, datorita influentei puternice asupra populatiei de rand a imaginii Cavalerilor Templieri, acesta este motivul pentru care i s-a conferit o semnificatie aproape mistica, malefica acestui numar.

Se mai zice ca numarul 13 este considerat aducator de nenorociri si pentru ca, la Cina cea de Taina, au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, inainte ca Mantuitorul sa fie crucificat.

Ziua de 13 care cade intr-o vineri este considerata de unii ca fiind foarte ghinionista pentru ca intr-o zi de vineri a fost rastignit Domnul Isus Hristos, iar in asociere cu cifra 13, atunci nu poate sa ne aduca aceasta zi decat lucruri rele.

Teama de vineri 13 este atat de raspandita incat afecteaza milioane de oameni de pe intregul glob.

Unii sunt practic paralizati de frica si nu au curaj sa se dea jos din pat intr-o astfel de zi. Scandinavicii credeau ca numarul 13 este unul cu ghinion, deoarece celor 12 semizei din mitologie li s-a alaturat un al 13-lea, unul demonic, care le-a adus oamenilor numai nenorociri. In statele vestice, vineri 13 este considerata “ziua neagra”. Si tot de la reperele religioase s-a nascut superstitia: potopul a inceput intr-o zi de vineri, Dumnezeu a amestecat limbile in turnul lui Babel intr-o zi de vineri, iar Adam – spun altii – a muscat din fructul oprit intr-o zi de vineri, iar sfarsitul lumii – potrivit credintei mayase – se pare ca va veni tot intr-o zi de vineri. Ar putea exista si aici o explicatie foarte simpla. Inainte de existenta bisericii, ziua de vineri era dedicata lui Venus, zeita dragostei. Odata cu trecerea de la paganism la crestinism, biserica a fost condusa de catre barbati care n-au mai acceptat, se pare, sa fie guvernata de catre o zeitate feminina. Drept pentru care au lansat tot felul de zvonuri potrivit carora vinerea este o zi plina de ghinion.

Fobia numarului 13 nu se opreste aici: in traditia musulmana nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, caci se spune ca toti vor muri in urmatorul an.

In plus, se spune ca daca numele tau are 13 litere, vei avea norocul diavolului.

Exista o legatura intre cifra 13 si periodicitate. Neptun are o periodicitate de 164 de ani si el se intalneste cu Jupiter numai o data la 13 ani. O data se spune ca este in sens pozitiv aceasta intalnire, dar ca o data in sens negativ. Din acest motiv, nu intotdeauna acest 13 este ghinionist.

Se spune ca cifra 13 le este benefica celor din zodia Pestilor si a Scorpionilor, in general celor care se afla in semne de Apa. Si celor din zodia Taurului, Capricornului si Varsatorului cifra 13 le aduce noroc.

Pentru cei nascuti intr-o zi de 13 se spune ca au parte de un destin fericit si plin de neprevazut si au o misiune importanta in aceasta viata. Deseori, in jocurile de noroc, aceasta cifra este foarte importanta si deosebit de norocoasa.

Atunci cand 13 cade intr-o zi de marti sau sambata, se spune ca acea zi este una cu noroc, iar cand pica intr-o zi de vineri, este o zi cu ghinion.

La crestini, Sfanta Treime este strans legata de cifra 3, iar la musulmani si hindusi, cifra 13 este considerata de bun augur.

Numarul celor carora le poarta ghinion cifra 13, este cu mult mai mare decat a celor carora le aduce noroc. Conform unei statistici neoficiale se pare ca din 10 persoane, la 7-8, cifra 13 le aduce ghinioane si doar la 3 ea este una benefica.

Cifra 13 nu poate fi luata de sine stator, ea trebuie luata intr-un anumit context si conteaza foarte mult si de cat de pozitivi sau negativi sunteti, caci pentru cei care sunt supertitiosi si care cred cu tarie ca o zi de 13 le va purta ghinion, atunci este posibil sa-si influenteze destinul acelei zile spre unul mai putin norocos. 

Ar fi destul sa precizez detaliul ca in lifturile americane, cu rare exceptii, lipseste butonul 13. Hotelurile nu au etajul 13, nici blocurile de locuit nu au asemenea etaj: in mod normal, dupa etajul 12 urmeaza etajul 14. Daca ar fi, etajul 13 ar ramane nepopulat.

Americanul Manly P. Hall, in lucrarea sa, “Secretele traditiilor din toate timpurile”, releva ca misticismul era bine patruns in societate in perioada cand luau fiinta Statele Unite ale Alericii.

Inca de timpuriu, numarul 13, pe care americanii il evitau atunci, dar il evita si astazi, apare simbolic in detaliile Marelui Sigiliu.

Initial, SUA erau formate de 13 colonii. Deasupra capului vulturului, pe emblema SUA, figurau 13 stele, iar moto-ul inscris pe emblema continea 13 litere: “E PLURIBUS UNUM”, adica “sunt mai multi, intr-unul singur”. Emblema mai continea 13 frunze, 13 boabe pe ramura din gheara dreapta a vulturului, 13 sageti in cea stanga si 13 dungi pe platosa de pe pieptul lui.

Pe emblema, se mai gasea o piramida, cu 13 nivele, purtand ca moto, sintagma latina “ANNUIT COEPTIS”, adica “ceea ce s-a inceput este si acceptat”, compusa deasemeni din 13 litere.

Este greu de spus astazi daca toate acestea au fost simple coincidente, capricii ale inaintasilor americanilor de azi, sau informatii transcedentale, ce trimiteau mesaje, greu de descifrat pentru omul modern.

Noroc la egipteni, ghinion la romani
Trecand insa la o epoca mult mai indepartata in timp, dar mai apropiata geografic, se constata ca primele superstitii temeinice legate de numarul 13 erau cunoscute in Egiptul antic, unde, spre deosebire de conceptul actual, acest numar era benefic si purtator de noroc.

Egiptenii credeau ca scara spre viata eterna contine 12 trepte. Atingand a 13-a treapta, automat, ai trecut dincolo. Pentru ei, numarul 13 era asociat cu nemurirea.

Pentru romani, dimpotriva, numarul 13 avea sensuri negative, reprezentand nesansa, nereusita, ghinionul. Orice soldat roman evita sa fie al treisprezecelea in rand, iar multe unitati militare evitau sa fie numerotate cu numere care sa contina, consecutiv, cifrele 1 si 3.

Superstitie sau rasfat?
Noul Testament din Biblie vorbeste de Cina Cea De Taina unde, initial, au participat 12 persoane, inclusiv Iisus. La un moment dat, a venit Iuda Iscariotul. El era al 13-lea, cel care, ulterior, l-a tradat pe Iisus. Traditia atribuie acelui moment sensul nefast al numarului 13, care il reprezinta pe cel de prisos, cel nedorit, cel aducator de rau.

Babilonenii aveau un cult deosebit pentru numere, care indicau sensuri si semnificatii multiple. Pentru ei, numarul 13 deriva din 12, considerat purtator de noroc, corespunzator celor 12 zeitati, iar 13 includea si zeul principal, respectiv intreaga familie a zeilor. Cine se situeaza al 13-lea intr-o conjunctura oarecare, sau este al 13-lea nascut din familie, acela se va bucura de atentia si de protectia zeior.

La noi, teama de cifra 13 se manifesta sporadic si punctual, de la o persoana sau alta. Romanii se apleaca asupra acestei cifre mai mult ca un rasfat, decat ca o superstitie.

Nu renuntam la o plimbare in zi de 13, ca unii americani, nu refuzam sa luam bani, nu ne abtinem de la o afacere, nu modificam, in functie de aceasta, data casatoriei sau a botezului si – in nici un caz – nu desfiintam butonul “13” la lift. As zice ca, in acest domeniu, nu ne aliniem deloc cu americanii.

Dar, atentie, e vorba numai de acest domeniu. In rest, suntem O.K.Nu uita sa distribui acest articol si prietenilor tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *