Adrian Streinu-Cercel, demis de Nelu Tătaru

O informație de ultimă oră vine de la Ministerul Sănătății. Nelu Tătaru l-a demis pe Adrian Streinu-Cercel din funcția de preseședinte al comisiei științifice speciale anti-COVID 19 din Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat public joi că l-a demis pe Adrian Streinu Cercel de la șefia Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID 19 din Ministerul Sănătății. Streinu Cercel va fi înlocuit în funcție de de Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică.

”Nu am putut fi de acord cu dânsul. Decizia a fost de a-l demite din Comisia științifică de la nivelul ministerului”, a spus Tătaru, făcând referire la planul lui Streinu Cercel de izolare totală a cetățenilor peste 65 de ani.

Planul de izolare al lui Streinu Cercel, motivul demiterii

Demiterea vine după ce în presă a fost făcut public un plan publicat sub antetul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, numit ”Vacanța mare”. Acesta prevedea măsuri drastice de izolare pentru mai multe categorii de vârstă, iar cei mai afectați ar fi fost cei de peste 65 de ani.

Declarațiile Ministrului după demiterea lui Adrian Streinu-Cercel

Comisiile de specialitate sunt structuri consultative care ajută Ministerului Sănătăţii prin expertiza științifică necesară.

„Domnul prof. Streniu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-Covid. Era chiar președinte. Noi avem discuții, sunt propuneri, chiar și această propunere, dar nu am putut să fiu de acord cu dânsul. De asta am spus, gândim și oportunități, protejăm persoanele vârstnice, dar nu pot fi de acord.

Apariția acelui plan de vacanță nu a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri, anumite gândiri. De altfel, decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al Comisiei. I-am comunicat și dumnealui acest lucru. Nu mai face parte din Comisie și nu mai e nici președinte. Nu a obiectat”, a spus ministrul Nelu Tătaru, joi.

Și Klaus Iohannis a criticat dur măsurile propuse de Cercel

Pe lângă măsurile de izolare strictă, Cercel prevedea în propunerea sa și renunțarea la TVA sau suspendarea taxelor pe perioada pandemiei. De aceea, și președintele statului a intervenit pentru a liniști populația.

„A apărut o idee care a dus la foarte multă neliniște și vreau să vă spun clar cum stăm aici. Într-un astfel de plan, cineva propunea, de exemplu, o măsură aberantă – aberantă, altfel nu pot să-i spun – cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse în anumite zone de carantină.

Dragii mei, așa ceva nu se întâmpla, este inacceptabil! Noi trăim într-o societate liberă, o societate care se protejează în cazul epidemiei, dar în niciun caz nu venim cu astfel de măsuri totalitare, altfel n-aș putea să le spun!

Deci, persoanelor în vârstă le spun clar: stați liniștiți! Nu vine nimeni să vă ia de acasă, să vă ducă în carantină! Nu vine nimeni să vă impună lucruri inumane!

Atunci când va fi nevoie vom veni și vă vom explica ce măsuri trebuie luate ca să vă protejați voi față de această boală. În niciun caz – repet, în niciun caz – statul nu va veni să impună astfel de măsuri inumane, care nici nu trebuie discutate într-o societate din secolul XXI.

Astfel de planuri, prost gândite și prost prezentate, nu fac decât să inducă panică în populație, or panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a declarat Klaus Iohannis despre propunerea lui Adrian Streinu-Cercel, care a fost demis joi de Nelu Tătaru, din funcția sa de șef al comisiei științifice speciale anti-COVID 19.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *