Preotul din Vâlcea care îngrijeşte zeci de copii şi bătrâni abandonaţi: „Biserica trebuie să coboare în stradă“

Un preot din Vâlcea se încăpăţânează să depăşească statutul de păstor de suflete şi să le ofere sprijin nevoiaşilor în fiecare moment chinuitor din viaţa lor. De peste 20 de ani, părintele Petre Veţeleanu se îngrijeşte de copiii sărmani şi de bătrânii abandonaţi de familie.

Petre Veţeleanu nu mai este de foarte mult timp doar duhovnicul care propovăduieşte învăţăturile Sfintei Evanghelii, ci omul care a coborât în mijlocul nevoiaşilor, în ciuda vicisitutidinilor şi a propriei suferinţe.

În anii 2000, preotul vâlcean a avut ocazia să cunoască degradarea umană, în toate formele ei, pe străzile din Italia, unde sute de conaţionali au ajuns cerşetori, iar româncele au căzut victime ale reţelelor de proxeneţi.

Împreună cu membrii uneia dintre cele mai mari asociaţii pentru apărarea drepturilor străinilor din Italia, Petre Veţeleanu a luat la pas străzile din suburbiile rău famate de lângă Milano pentru a le fi ajutor unor oameni care au sperat că vor scăpa de sărăcie, dar au ajuns sclavi.

„Am lucrat foarte mult în stradă cu cu membrii NAGA, una dintre cele mai mari organizaţii pentru prevenirea traficului de fiinţe umane, atât în Italia, cât şi în România. Unul dintre primele mele proiecte sociale a avut ca scop prevenirea traficului de persoane.

În 2003, am ajuns să descopăr adevărate filiere de proxeneţi; mafia albaneză lua tinere din România şi le vindea în Serbia, la un târg. De aici, româncele ajungeau pe străzile din alte ţări europene. Am reuşit să luăm foarte multe fete din stradă, să le salvăm şi să le ducem într-un adăpost din Magenta.

Acolo au stat o perioadă, au trecut printr-o consiliere psihologică, iar apoi s-au reîntors în ţară. Din datele pe care le aveam eu, în Italia existau în urmă cu câţiva ani între 3.000 şi 5.000 de românce care se prostituau în stradă“, povesteşte preotul Petre Veţeleanu.  Copiii români, cerşetorii Europei

După mai bine de 20 de ani de la această experienţă, situaţia nu s-a schimbat prea mult, România fiind în continuare ţara de provenienţă a celor mai mulţi milogi care întind mâna pe străzile din capitalele europene.

Sărăcia din jurul său şi nepăsarea semenilor l-au determinat să deschidă, în 2003, o cantină de ajutor social, pentru a-i hrăni pe sărmanii din Ocnele Mari şi alte câteva localităţi din zonă. 

75 de bunici sărmani, bătrâni abandonaţi de familie şi persoane imobilizate la pat se numără  în prezent printre beneficiarii proiectului „Masa pe roţi“ derulat de parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“ – Trăistari.

Aceştia primesc zilnic, în sistem de catering, mâncare pregătită de un bucătar în cantina parohiei. Alimentele ajung la sărmani în caserole, în sistem de catering. În cadrul acestui proiect social sunt oferite vârstnicilor şi servicii de curăţenie, hainele şi lenjeriile celor 75 de beneficiari sunt igienizate în spălătoria parohiei.

„Pe lângă masa pe care le-o oferim zilnic, ne ducem o dată pe săptămână la ei acasă şi îi ajutăm şi din punct de vedere igienico-sanitar. Acum avem un parteneriat cu o fundaţie din Vâlcea care ne-a pus la dispoziţie un asistent medical, care merge la ei acasă, le ia o tensiune, îi consultă.

Dacă este nevoie şi de o intervenţie mai mare, noi avem un parteneriat cu două cabinete individuale: medicii merg şi încercăm să rezolvăm ceea ce se poate la domiciliu. Câteodată le asigurăm şi haine, şi tot ceea ce înseamnă obiecte pentru igiena sanitară, igiena locuinţei“, mai spune preotul vâlcean. 

Comments (0)
Add Comment