CCR a decis: amânarea ratelor cu nouă luni, neconstituțională

Curtea Constituțională (CCR) a declarat, miercuri, neconstituțională legea PSD care prevede amânarea cu nouă luni a tuturor ratelor la bănci, fără niciun criteriu, de prevederile sale putând beneficia inclusiv restanțierii la plata creditelor.

Curtea a respins pe aceleași motive și legea privind scutirea vreme de trei luni de la plata utilităților și a contribuțiilor sociale a celor ale căror venituri au scăzut cu minimum 15% din cauza crizei provocate de coronavirus.

loading...

Actele normative au fost atacate la CCR de parlamentarii liberali, potrivit Mediafax.

Parlamentarii PSD au depus n Parlament un proiect de lege care prevedea suspendarea, la cerere, a tuturor obligațiilor de plată către bănci în ceea ce privește creditele și dobânzile aferente. Măsura era valabilă atât pentru companii, cât și pentru persoanele fizice și s-ar fi aplicat tuturor creditelor bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv.

270.000 de cereri pentru amânarea ratelor la bănci

Ministrul de Finanțe Florin Citu a precizat că în total sunt 270.000 de cereri pentru bănci, de la companii si persoane fizice ce implică atat măsurile instituțiilor de credit cât și OUG 37/2020. Majoritatea sunt sunt cereri pentru credite de consum dar și credite ipotecare, a mai spus Cîțu.

Liniile telefonice ale băncilor au suprasolicitate și angajații i-au sfătuit pe români să transmită cererile de amânare prin e-mail. De asemenea, au transmis că amânarea intră în vigoare de la momentul solicitării, nu din momentul aprobării, care au termen de 15 zile.

Președintele executiv al Asociației Române a Băncilor Florin Dănescu le reamintește românilor să nu uite să declare pe propria răspundere că au fost afectați direct sau indirect de criza produsă de coronavirus.

loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *