Zilele în care somnul nu era întrerupt de alarma ceasului s-au încheiat. Reîntoarcerea la muncă din concediu înseamnă revenirea la un program strict şi la obligaţii de serviciu. O trecere prea bruscă duce pentru mulţi angajaţi la aşa-zisa depresie post-concediu, un fenomen care afectează peste jumătate din populaţie. Există însă trucuri care pot îndulci această perioadă.
Sezonul concediilor s-a terminat pentru mulţi angajaţi, odată cu trecerea verii. Reîntorşi la muncă, mulţi preferă să arunce un ochi la fotografiile din vacanţă, decât la sarcinile de serviciu.
Pentru Mirela, vacanţa a însemnat o călătorie de două săptămâni în mai multe ţări din Europa. Singura ei preocupare a fost să le ofere copiilor momente de neuitat.
Studiile arată că aproape 60 la sută dintre angajaţi găsesc primele zile de muncă, după concediu, mult mai dificile decât de obicei.
Fenomenul este cunoscut, neoficial, drept depresia post-concediu.
Specialiştii spun că mintea nu poate trece brusc de la o perioadă în care singurul obiectiv este satisfacerea dorinţelor, la una în care suntem copleşiţi de obligaţii. Felul în care abordăm prima zi de muncă este foarte important.
Ioana Bugle, psiholog: Pentru prima zi ar fi bine să ne pregătim nişte haine frumoase, dacă am achiziţionat sau am cumpărat ceva din concediu, un articol vestimentar sau o bijuterie, chiar e recomandat să o purtăm în prima zi de muncă.
Tranziţia este mai uşoară şi dacă păstrăm anumite obiceiuri din vacanţă şi după revenirea la serviciu.
Ioana Bugle, psiholog: Să păstrăm obiceiul de a ieşi în oraş, poate de a savura o îngheţată pe o terasă, după ce am terminat munca. Şi să nu. în primele zile, să nu rămânem peste program.
De asemnea, tristeţea post-concediu este mai uşor de suportat, dacă ne păstrăm o zi liberă între revenirea din călătorie şi reîntoarcerea la serviciu.