Totuși, chiar dacă stau în casă cât mai mult timp posibil, românii trebuie să știe că riscul de infectare cu noul coronavirus nu dispare.
Orice obiect atins prezintă un potențial pericol, iar o scurtă ieșire pentru aprovizionare este, la rîndul ei, riscantă.
Chiar și atunci când cumpărăturile sunt făcute cu mănuși te poți infecta, iar fructele, legumele, ambalajele etc. pot fi periculoase potrivit unui studiu de ultimă oră.
Este foarte posibil ca persoane infectate cu COVID-19 să le fi atins, iar noul coronavirus poate rămâne până la 4 zile pe o suprafață solidă.
În acest interval de timp, intrînd în contact cu o suprafață infectată – sau cu un produs pe care l-ai achiziționat de la magazin – te poți infecta și tu.
Ce trebuie să știe persoanele sănătoase: evitarea contactului cu persoanele bolnave; evitarea dusului mâinilor murdare la nas, ochi sau gură; igiena mâinilor înainte de masă, după folosirea toaletei, după atingerea unor suprafeţe potenţial contaminate;
Aceasta se va face prin spălare cu apă şi săpun (sau, în lipsa acestora, cu dezinfectant pe bază de alcool, minim 60%) timp de jumătate de minut.