Ploile fac prăpăd în Spania, au căzut 400 litri/mp. Este cod roşu, MAE a emis o alertă pentru români

Ploile torenţiale şi vijeliile fac prăpăd în Spania. Cantităţile de precipitaţii căzute s-au apropiat de 400 litri/mp, iar situaţia se înrăutăţeşte de la o oră la alta. Până mâine, este cod roşu de vânt şi precipitaţii în Valencia, Murcia, Alicante.

Sud-estul Spaniei se afla sub o avertizare cod rosu de ploi abundente şi inundaţii.

În Beniarrés, comunitatea Valencia, cantităţile de precipitaţii căzute în 9 ore s-au apropiat de 400 litri/mp.

În zona Ontinyent s-au strans peste 300 litri/mp, iar un sat cu aproximativ 40.000 de locuitori se pregăteşte de evacuare, potrivit jurnaldevreme.ro. Râul Clariano a inundat casele, iar străzile sunt acoperite de puhoaiele de ape.

Alerta de ploi şi vijelii se menţine şi pentru mâine, vineri, 13 septembrie, cele mai afectate zone fiind Valencia, Murcia, Alicante.

Alertă MAE pentru români, cod roşu de ploi în Spania

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei, Comunitatea Valenciană, că Agenţia Meteorologică de Stat – AEMET a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă şi a emis un cod roşu de furtuni şi intensificări ale vântului, precum şi stare extrem de agitată a apei mării, pentru joi, 12 septembrie 2019, în provincia Alicante şi zona litorală de sud a provinciei Valencia, regiunea Murcia, iar vineri, 13 septembrie 2019, pentru zona litorală a provinciei Alicante şi Murcia.

Potrivit MAE, fenomenul DANA – depresiune atmosferică izolată la niveluri înalte, este de aşteptat să se deplaseze spre sud, fiind centrat pe sud-estul Peninsulei Iberice, unde va rămâne staţionar pentru următoarele două zile.

Începând de vineri 13 septembrie 2019, fenomenul DANA se va deplasa către nord, zona cea mai afectată fiind din nou cea mediteraneană: averse de ploaie, deseori însoţite de furtuni de intensitate puternică sau foarte puternică, cu rafale intense de vânt.

Publicată de Fani Pink pe Joi, 12 septembrie 2019

Precipitaţiile vor depăşi 100 mm/h pe suprafeţe extinse, cu averse care vor atinge instantaneu intensitatea torenţială (mai mare de 60 mm/h).

În Comunitatea Valenciană este posibil ca zborurile operate pe aeroporturile internaţionale de la Castelló, Valencia şi Alicante să aibă întârzieri faţă de orarul normal de decolare / aterizare, sau chiar să fie anulate.Player video00:0000:28

De asemenea, circulaţia rutieră, pe autostrăzile A7 (CV10) Castelló de la Plana – Valencia – Alcoy – Alicante, AP7 Vinaros – Castelló de la Plana – Valencia – Calpe – Alicante, A31 Alicante – Albacete, A35 Valencia – Albacete si A3 Valencia – Madrid, va fi afectată din cauza fenomenelor meteo extreme, mai ales în zonele montane pe care le traversează, în special din cauza precipitaţiilor şi rafalelor violente de vând dinspre zona montană către mare (în special pentru conducătorii de camioane).

Se recomandă maximă precauţie în circulaţia pe drumurile naţionale şi regionale din zona de câmpie de-a lungul coastei din sudul provinciei Valencia, situată sub nivelul mării, unde pot avea loc inundaţii şi viituri instantanee, inclusiv cu antrenare de noroi şi fragmente de rocă.

Campa de un concesionario Orihuela 12.09.2019🤕

Publicată de Iulia Nemes pe Joi, 12 septembrie 2019

Cetăţenii români pot solicita asistenţă la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34964212446; +34964203331; +34964203234; +34964216008; +34964217836, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.Nu uita sa distribui acest articol si prietenilor tai!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *