Romania a acceptat sa acopere frauda de 21 de milioane de euro din fondurile UE, in dosarul lui Dragnea

Dosarul deschis de DNA împotriva firmei Tel Drum, în care este anchetat și liderul PSD Liviu Dragnea, vizează și o posibilă fraudă de 21 de milioane de euro, bani care ar fi fost deturnați din fondurile europene și pe care statul român trebuie să îi acopere acum din propriile fonduri.

Afirmațiile îî aparțin lui Cristian Ghinea, fost ministrul al Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat, care explică de ce statul român este obligat să plătească și 

„Corecțiile sunt de două tipuri, fie sunt corecții pe proiect, fie sunt corecții transversale pe un program, adică dacă UE descoperă că într-un anumit program rata de fraudă este prea mare, se impune statului membru o corecție, de obicei de 25%. Asta înseamnă că, din toată suma programului, statul membru nu poate sa ceară la Bruxelles un anumit procent”, a explicat Cristian Ghinea pentru Ziare.com.

Dacă au fost deja ceruți banii la Bruxelles, nu se trimit. Dacă n-au fost ceruți, nu se mai acceptă cererea de rambursare. Corecție înseamnă că statul român de la buget, adica noi toți, trebuie să acoperim gaura. UE nu plătește banii ăștia”, explică fostul ministru al Fondurilor Europene în guvernul Cioloș.

Așadar, frauda semnalată de OLAF în cazul Tel Drum, în valoare de 21 de milioane de euro, ar putea fi acoperită de statul român tot din banii contribuabililor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *