Va mai aduceti aminte de bacnotele si monedele din copilaria anilor 80? De la 1 ban pana la 5 lei erau monedele.

Va mai aduceti aminte de bacnotele si monedele din copilaria anilor 80?
De la 1 ban pana la 5 lei erau monedele.


Iar bacnotele erau adevarate opere de arta si comori.Erau de la 10 lei la 100 de lei si erau foarte frumos colorate, cu multe detalii .Monedele de 50 de bani le gaseai mai peste tot.Erau cele mai frecventate monede. Cele de 1 leu si 3 lei, erau din metal.Doamne …imi aduc aminte si acum ,cand ma duceam la cofetarie impreuna cu cate 3 -4 prieteni si unul cerea ceva aiurea mai la departare de casa,iar altul cu un magnet imens si rotund,scos de la un difuzor,atrageam monedele de 1 si 3 lei din cutia cu maruntis,prin vitrina din fata noastra. Practic plimbam banii pe geam pana ii aduceam la noi.Dupa ce luam 4-5 monede de 3 lei si cateva de 1 leu,ne cumparam citronada de la aceeasi cofetarie.Eram cei mai tari.Ca noi nu mai era nimeni.Cand plecam ,multumeam toti frumos iar vanzatoarea era fericita.La fel si noi.Mai erau monedele de 5 lei.Astea erau din aluminiu.Erau super usoare insa ceva mai mari ca dimensiune.Imi amintesc cum strangeam monezi de 5 lei in sticla de lapte.La final ar fi trebuit sa spargem sticla ca sa scoatem monedele.Eu niciodata nu am asteptat sa o umplu.Cand erau 10-15 monede,luam ciocanul si bang. Treceam la cumparaturi. Eeeeeee bacnotele…Cand aveai bacnote deja erai altcineva.Nu-ti mai zornaia maruntisul prin buzunare. Deja treceai la un alt nivel,urtai portofel.Cand scoteai portofelul din buzunar erai VIP.Ca sa vada toata lumea ca scot o bacnota din portofel,de fapt sa fiu sigur ca ma vede toata lumea,cand scoteam bacnota din portofel ,tineam portofelul cu mana stanga tinand cu trei degete de bacnota si o trageam cu mana dreapta,ca si cum o rulam ,facand si galagie ca sa se auda.Aveam bani frate.

Cu astia de 10 lei ma duceam la inghetata sau la cofetarie de obicei. Bacnotele de 25 si 50 de lei deja eram la un nivel maaaaareee.

Cand aveam 25 sau 50 de lei insemna ca impreuna cu fratele meu mai mare mergeam la cinematograf sa ne uitam la un film sau de multe ori la un desene animate si mai aveam si bani de mancat o amandina sau cartof si de baut un cico, brifcor sau Quic Cola. La bacnota de 100 de lei (adica Balcescu),practic eram Boss.Eram si ma simteam ca un magnat.

De obicei ii aveam ori dupa colindat (cand colindam de la mos Ajun pana la sorcova),ori cand spargeam sticla de lapte,ori cand ma uneam cu fratemiu mai mare .Atunci practic era super sarbatoare. Bairam cum se spunea pe vremea aceea.Eheeeeee….ce vremuri de mult apuse,dar nu uitate?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *