Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a negat că autoritățile au în proiect plasarea în carantină instituționalizată a persoanelor de peste 65 de ani.
Raed Arafat a infirmat zvonurile potrivit cărora Ministerul Sănătații ar avea în proiect separarea vârstnicilor de familiile lor, cu scopul de a-i proteja de îmbolnăvirea cu Covid-19. Șeful Departamentului pentru situații de Urgență a apreciat că prea multe știri false circulă în mediul online.
„Au apărut foarte multe fake-uri, știri false în rețelele de socializare, s-a atribuit ministrului Sănătății faptul că urmează să punem pe toți care sunt peste 65 de ani în carantină instituționalizată, ceea ce este fals. Alții au ieșit să zică că imediat începem relaxarea și de mâine totul este perfect. Nu este așa! Mai avem o perioadă de trecut prin ea, vine 1 Mai și mesajul de acum către toți este să nu-și planifice activități pentru 1 Mai, activități precum cele pe care le-au planificat în alți ani, adică mers la plajă, mers la grătare”, a spus Arafat, citat de TVR.
Declarația sa vine să completeze reacția Grupului de Comunicare Strategică la planul de relaxare prezentat de dr. Adrian Streinu-Cercel, care a susținut în spațiul public ideea carantinării instituționalizate a vârstnicilor.
„Măsurile instituite până în acest moment de autorități își dovedesc eficiența în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19) și se impune respectarea strictă a acestora și în perioada imediat următoare. Eventualele măsuri de relaxare a restricțiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din rațiuni de securitate sanitară”, au declarat reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică.
Dr. Adrian Streinu-Cercel și programul „Vacanța Mare”
Ditrectorul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a schițat un proiect de prevenire a îmbolnăvirlor cu SARS-CoV-2, care ar fi putut fi aplicat imediat după relaxarea măsurilor de distanțare socială.
Intitulat „Vacanța Mare”, programul prevedea, printre altele, separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală a persoanelor din categoria de vârstă 40 – 65 de ani, „în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie”.
Pentru persoanele active care merg la serviciu, Cercel a propus decalarea programului de lucru, astfel încât să înceapă munca la 7.30.
Totodată, dr. Adrian Streinu-Cercel propunea formarea unui guvern anti-pandemic sau a unui minister intersectorial pandemic, care să elaboreze şi să pună în funcţiune acţiunile specifice.
Mai mult, conform proiectului său, prezentat agenției Mediafax, taxele urmau să fie suspendate pentru toată lumea, industria alimentară să funcţioneze non-stop, regiile de apă și canal, dar și serviciile de electricitate și de salubrizare să funcţioneze fără oprire, iar toate costurile să fie decontate de stat, nu de cetăţeni.
Sursa: Stirileprotv.ro